Poes, poes, poes! Liedje voor de lagere graad

Tijdens deze korte les leren de kinderen het liedje Poes poes poes, van Harry Bannink. De les maakt deel uit van een voorstelling voor kleuters van het Concertgebouw in Amsterdam.

Inleiding

Doe met de kinderen de volgende oefeningen ter voorbereiding op het lied:

- laat de kinderen een klap doorgeven in de kring. Laat de klap daarna de andere kant uitgaan. Help zo nodig door in het midden te staan en de kinderen aan te wijzen als zij aan de beurt zijn om te klappen. Voer de snelheid daarna op en laat de kinderen in een zo gelijkmatig mogelijk ritme de klap doorgeven.

- klap het ritme van 'Blauw blauw, hemelsblauw'. Laat de leerlingen het een aantal keer naklappen. Niet bekend met de melodie? Beluister het hier:

- Klap nu het ritme van 'Poes' voor. Herhaal ook dit een paar keer.

- Laat de kinderen miauwen als een poes. Van hoog naar laag en van laag naar hoog op het woord 'mieeeeeeeeeeeeeeeeeauw'. De 'ie' laat je lang doorklinken en daar maak je lange halen mee. Dit kan ook grafisch worden weergegeven door een boog op het bord te tekenen en met de vinger mee te wijzen als de klank omhoog en omlaag gaat.

- Laat één kind in het midden van de kring voordoen hoe een poes stapt. Laat daarna alle kinderen hun billen heen en weer bewegen, alsof ze een staart heen en weer laten wiegen. Wat voor bewegingen maakt een poes nog meer?

Kern

Luisteropdracht:

- het lied gaat over een poes, wat weten de kinderen al over een poes? Wie heeft er thuis een poes?

- Laat het lied horen en stel vooraf wat vragen:

1. Wat is er met de poes gebeurd? (de poes was kwijt)

2. Welke kleur heeft de poes? (blauw)

3. Van wie is de poes? (van de schooljuffrouw)

- Bespreek de antwoorden met de kinderen.

- Vraag de kinderen welke personen er in het lied voorkomen (melkboer, bakker, schooljuffrouw). Toon eventueel afbeeldingen, die de kinderen vervolgens in de goede vorlgorde kunnen zetten.

- Bespreek eventuele woorden uit het lied die de kinderen niet kennen.

Lied aanleren

- Leer het refrein van het lied aan ('Blauw, blauw, hemelsblauw') door het een aantal keer achter elkaar te zingen. De kinderen zullen automatisch mee gaan zingen.

- Zing het lied nog eens helemaal en laat de kinderen luisteren naar de andere delen van het lied.

- Leer daarna de rest van het lied aan door middel van voor- en nazingen.

- Laat de kinderen op de zin 'Die kat is niet van mij' met hun hoofd nee schudden en met hun wijsvinger meeschudden.

- Zing nu het hele lied door.

Extra

Drama

- Laat de kinderen het hele lied uitspelen. Dit kun je oefenen door de tekst eerst voor te lezen terwijl de kinderen de verschillende rollen uitspelen. Dit zijn: de kat, de melkboer, de bakker en de schooljuffrouw.

- Voer het geheel tot slot zingend uit, hierbij kun je eventueel ook de rollen solo laten zingen door de betreffende acteurs en actrices.

Tekenopdracht

- laat de kinderen een fragment ui het lied tekenen zoals de poes bij de schooljuffrouw, de blauwe poes die verdwaald is, enzovoorts.