Maak je eigen liedje

Hou het simpel

Er zijn veel dingen die komen kijken bij het maken van een lied: tekst, melodie, ritme, stijl, om er maar een paar te noemen. Geen wonder dat het een onmogelijke opdracht lijkt! Hou het dus simpel. - Maak met je klas een lijst met liedjes die iedereen kent. De lijst kan dienen als een melodiedatabase, dieje kunt raadplegen voor je begint. Als je een melodie gebruikt die iedereen kent, hoef je je daar al niet meer druk om te maken! - Maak vervolgens een ‘tekstdatabase’ met zinnen en woorden die horen bij het thema waarover je een liedje wil schrijven.

Tel de lettergrepen

Als je een liedje in je hoofd hebt, kan het helpen om de tekst in lettergrepen te verdelen, zodat je weet welke woorden je moet opvullen. Wees niet bang om het liedje aan te passen indien nodig! Bijvoorbeeld:

Op een gro-te pad-den-stoel

-     -    -     -  -      -     -

Leg je pot-lood in je schuif

Actie!

Probeer het zelf! Maak gebruik van al je taalvaardigheden. Hoe meer je het doet, hoe gemakkelijker het wordt.

Ter gelegenheid van de 'Nationale Sing Up Day 2015's Star Challenges' schreef de Eagle Class op de Gordon Road School in Engeland  een nieuwe tekst op het liedje 'De wielen van de bus'. De tekst was gebaseerd op de cyclus van het water. Hier beschrijven ze het proces in hun eigen woorden: 

'In de wetenschapsles leerden we over de cyclus van het water. Om het proces beter te begrijpen schreven we er een liedje over. Eerst leerden we een aantal technieken die ons hielpen een tekst te schrijven op een bestaande melodie. We werkten in kleine groepjes en schreven allemaal onze eigen versie van het liedje. In dit geval: 'de wielen van de bus'. Daarna werkten we als groep en combineerden al onze ideeën in een uiteindelijke versie. Het was een heel leuke taak.'

Bron: Sing Up

Sint-Maria uit Borgerhout experimenteert regelmatig met het maken van nieuwe teksten op bestaande melodieën. Hieronder een voorbeeld op de wijs van 'Toen onze mops een mopje was'.

brabo & reus antigoon