Ik zing met mijn voeten

Inderdaad: we zingen van kop tot teen. Ons hele lichaam werkt samen om een goede stemklank te maken, om die goed te laten horen en om die te variëren volgens de melodie, het ritme en de tekst van een lied. Vergelijk het met autorijden: als je het goed doet dan maakt de motor een normaal geluid. Maar werkt er een deel van de auto niet mee, dan hoor je vreemde geluiden of je geeft gas, maar komt nauwelijk vooruit. De auto werkt dus niet optimaal.

Onze stem klinkt niet goed als we te slap staan, zitten of bewegen of net veel te gespannen. In het eerste geval hoor je een ijle, zachte stem, soms wat hees. Je haalt met je adem het einde van een lange zin niet. Wat je zingt kan niemand begrijpen omdat de klanken achter je lippen blijven hangen. Het is alsof de benzine uit de auto lekt, je gaspedaal blokkeert, je vier platte banden hebt. In het tweede geval sta je te stijf rechtop. Spieren van je nek, je hals, je kaken, je benen, je rug zijn overspannen. Daardoor blokkeer je noodzakelijke bewegingen. Je longen en je middenrif moeten bewegen, je buikspieren moeten ontspannen voor ze weer de een krachtige of lange klank kunnen ondersteunen, de tanden mogen niet op elkaar geklemd zijn. Je voelt en hoort dat het niet goed lukt en doet nog meer je best met nog meer spanning. En zo raakt de stem overwerkt en krijg je stemproblemen.

Het is alsof je plankgas geeft terwijl je de rem volledig indrukt. Leren zingen met een goede houding is de beste oplossing.

Overgenomen uit: The Singing Sofa - informatiepakket. Meer informatie op de website van het project.