Zingen is van iedereen

Zingen is van iedereen
02 juni 2015

De omgeving van kinderen is cruciaal

Het uitgangspunt is dat de omgeving van kinderen een cruciale rol speelt bij de keuze van hun artistieke vrijetijdsbesteding. Anders gezegd: wie zingt doet dat omdat hij dat ergens heeft geleerd. Thuis, op school, in een koor,... Alleen krijgen steeds minder kinderen de kans om te zingen binnen de eigen familie, op de lagere of middelbare school of in de vereniging waarin zij actief zijn. De zangcultuur dreigt dus wat te verschralen. Tegelijkertijd groeit de internationale aandacht voor toegankelijke, kwaliteitsvolle en inclusieve kunsteducatie. Zingen is een onderdeel van dit verhaal, want zingen is een heel natuurlijke stap in de muzikale ontwikkeling van kinderen.

Fantastisch potentieel

De koorgemeenschap beseft terdege hoe belangrijk die stap is en heeft daarin ook een grote verantwoordelijkheid. Koren zullen in hun eigen gemeenschap het voortouw moeten nemen in het versterken van de zangcultuur bij kinderen. Gelukkig is er een fantastisch potentieel in de Europese koorgemeenschap: alles opgeteld zijn er in heel Europa één miljoen koren en maar liefst 37 miljoen zangers. Eén kleine actie van een koor kan het beslissende duwtje zijn dat een groot raderwerk in gang zet. Sommige van de meest baanbrekende projecten zijn gestart in de schoot van een klein koor met een groot idee.

De nieuwe inspiratiegids bundelt daarom inzichten van experts in het zingen met kinderen en van koren uit alle hoeken van Europa. De gids beschrijft kleine en grote initiatieven van koren, scholen, gemeentebesturen en culturele instellingen om kinderen aan het zingen te brengen. In deel 2 (‘Zingen op school’) lees je hoe je met zingende leerkrachten, zangouders (cfr. leesouders) of een koordag oren en kelen kan openen.

Download de gids gratis

De gids is uitgegeven in het Nederlands, Frans, Duits en Engels en is vrij te downloaden op

www.koorenstem.be/zingen-is-van-iedereen (Nederlandse versie)

www.koorenstem.be/singing-belongs-to-everyone (Engelse versie)

www.koorenstem.be/tout-le-monde-peut-chanter (Franse versie)

www.koorenstem.be/singen-ist-für-alle (Duitse versie)

Deel deze pagina