De droom van Ariane

31 maart 2015

De geschiedenis van het strijkkwartet op kindermaat. Je moet het maar durven. Ambitieus of utopisch? Wat doorgaat voor één van de meest strenge disciplines uit de klassieke muziek trachten te slijten aan kinderen. In deze uitgave zingen niet de kinderen, maar de strijkers. Dit prachtige boekje is een aanwinst voor iedere lagere schoolleerkracht.

Hink-stap-sprong

Wie het eerst was met het voorstel weten we niet. Maar er is een verhaal, geschreven door de Franstalige Ariane Rousseau, dat in feite gewoon de geschiedenis is van het strijkkwartet, aangekleed met één personage: Ariane (bekend in de muziekgeschiedenis om de klacht die Monteverdi in haar mond legde). Dat meisje vlucht weg uit huis, kruipt in een kersenboom en valt daar in slaap, droomt en het verhaal is vertrokken. En dan overlopen we hink-stap-sprong de geschiedenis van het strijkkwartet. Soms nogal rudimentair, zelfs ongenuanceerd. Vooral bondig. Binnen een korte tijdspanne. Zeg maar de duur van een autorit naar oma op zondag. Maar op de eerste plaats staat de muziek. Zeer mooi gekozen fragmenten. Essentiële stukken die direct aanspreken. Mooi gespeeld door het jonge Belgische (twee Nederlandstalige en twee Franstalige leden) strijkkwart Alfama. Ze ontleenden hun naam aan de beroemde wijk van Lissabon. Hun muzikale interventies drijven het muzikale verhaal voort.

Muziek eerst

Binnen het bestek van een dik half uur maken we kennis met Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Ravel en Sjostakovitsj. Bij elk van de componisten wordt een aspect van het genre toegelicht. En grappig, ook Frederic Devreese. Een goede hedendaagse componist, een groot melodicus, vooral gespecialiseerd in filmmuziek, een Vlaming. Zeker niet iemand om naast de vorige reuzen van het strijkkwartet te zetten. Maar toch. Devreese is van nu, en inspireerde in het verleden al dit Alfama Kwartet. Ze namen een cd met zijn werk op. Dus waarom niet, om het verhaal af te ronden, een dergelijke hommage aan deze Vlaamse reus. Reden dus om te veronderstellen dat het Alfama Kwartet er eerst was en dat dan pas het verhaal kwam. We hoorden de Nederlandstalige versie, vertaald en verteld door actrice Lotte Mariën. De cd werd uitgegeven met een prachtig geïllustreerd boekje op het formaat van een dvd. Laat je niet aan dat formaat vangen, er zit een cd in. De illustraties suggereren die zwierige Franse slag waarvan deze cd het product is. Elegant, maar allerminst leeghoofdig. Het gaat over mooie zaken, diepe zaken die direct aanspreken, ook bij de kinderen, waar geen lange opvoedkundig verantwoorde betogen aan moeten voorafgaan. De muziek is de eerste facto van het verhaal. Wie zijn kinderen ernstig neemt, wie hen wil confronteren met de mooiste zaken die dit leven waard maken, die raden we aan om het experiment eens te wagen. Tijdens een ritje naar oma op zondag bijvoorbeeld. De volwassenen kunnen er ondertussen ook iets van opsteken.

Lucas Huybrechts

De droom van Ariane. De geschiedenis van het strijkkwartet op kindermaat - boek & cd. Een verhaal van Ariane Rousseau met illustraties van Madeleine Tirtaux. Uitgevoerd door Lotte Mariën & Alfama Kwartet. Harmonia Mundi, 2014.

Deel deze pagina